Saturday, November 15, 2014

Muški-ženski/Ženske-muške na Noći kazališta (Slavonski Brod)

Centar mladih Slavonski Brod/Ante Starčevića 11, 35 000 Slavonski Brod

15.11.2014. u 19.30h.
 


Muški ženski i ženske muške, što jedni drugima rade?

Naslov predstave MŽŽM Bacača sjenki suprostavlja dva vjerojatno najtemeljitije odvojena svemira prisiljena živjeti na istoj planeti, muškarce i žene. Ti u svojoj srži konfliktni odnosi ženska su svakodnevna muka, dok muškarcima navodno uzimaju malo manje vremena. Kako god okrenuli, male ženske mušice i velika muška nepažnja, ženska pedantnost te muška nonšalancija vječita su i neiscrpna tema. O njoj čitamo u ženskim i muške časopise te u onima za odrasle, ona se vrti u najudarnijim terminima na svim mogućim TV-kanalima, subotom i prije Božića, muči feministkinje, muči akademike, muči čak i lingviste te gramatičare. Muškarci su s Marsa, a žene s Venere, muškarci subotom uvečer idu na pivo, a žene u kazalište. Muškarci navijaju za Real, žene za Barcelonu (jer je cura). Muško-ženski odnosi vesele, bole, frustriraju, izbacuju iz takta, a stereotip koji smo stvorili o njima danas nam, u 21. stoljeću, uglavnom ide na živce.

Kako razbiti taj stereotip? Time što vas, drage dame, pozivamo da upravo u kazalištu, u društvu drugih dragih dama, porazgovorite o tim stereotipovima. Muški-ženski/Ženske-muške kazališni je događaj koji fizički isključuje, no istovremeno potpuno uključuje izostali spol: u Noći kazališta pripadnice publike će u interakciji s pet glumica pričati o sebi, ali i njima. Naše izvođačice pred ženskom će publikom otvoriti uvijek aktualna pitanja i probleme. Mogu li udružene ženske snage na njih dati konačan odgovor?
 

Vrlo vjerojatno ne, no to nije cilj. Muški-ženski/ženske-muške nudi vam dobru zabavu u studenoj kazališnoj noći. Na girl poweru na malim ekranima odrasle su mnoge ženske generacije a cure su se oduvijek voljele grupirati - Thelma i Louise, spajsice pet komada, Carrie i njezina entourage, cure iz "Girls". A Bacači sjenki ovom prilikom pozivaju pripadnice ženskog roda da pronađu svoju odabranicu za Noć kazališta te provedu ugodnu večer u još ugodnijem društvu.

Režija: Boris Bakal i Katarina Pejović
Dramaturgija: Vedrana Klepica, Stanko Juzbašić, Dražen Novak  
Izvođačice: Irma Alimanović, Zrinka Kušević, Jelena Miholjević, Mona Muratović i Petra Težak (Tanja Smoje)  
Autori suradnici: Waldo Holdmeier, Barbara Blasin  
Koprodukcija: Bacači sjenki, Teatar &TD (Studentski Centar Zagreb) i Festival MESS, BiH
Izvršna produkcija: Bacači Sjenki
Podrška:  Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport GZ, Ured vlade za ravnopravnost spolova


 _______________________________________________________

No comments: