Sunday, November 9, 2014

Bacači sjenki: Vitić pleše u Firenzi

‘Vitić pleše’ dugogodišnji je interdisciplinarni projekt zagrebačkih Bacača sjenki koji je 2004. godine započeo umjetnik Boris Bakal. U želji da privuče pozornost stanovnika i javnosti na stambeni blok u Laginjinoj 7-9 Bakal je svoju dekadu posvećenu Vitićevu neboderu (Zagreb, 1956-1962) predstavio kontinuiranim predanim radom organiziravši niz predavanja, tribina i umjetničkih intervencija u/na zgradi te oko nje. Istraživajući prije svega humanu-urbanu mrežu koja obavija neboder te dinamiku kretanja zajednice koja se odvija oko njega, Bakal je uspio senzibilizirati konzumente ovoga prostora te ukazati na vrijednost modernističkog remek-djela Ive Vitića, ali i na njegovo stalno propadanje.

Ustrajnost i dijalog pokazali su se uspješnim te se na katovima Vitićeva nebodera očekuje obnova njegova hardwarea - fasade, liftova, krovne terase te stubišta - dogovorena za 2015. godinu. Autor renovacijskog projekta je arhitekt Alan Braun, grad Zagreb zastupa zamjenica Pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino, a u ime suvlasnika govore arhitektica Gorana Matić te predstavnik stanara Petar Paradžik.

vitic
Ime Ive Vitića jedno je od najprominentnijih mjesta hrvatske moderne arhitekture. Više od 100 njegovih djela nicalo je u poslijeratnom periodu po čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Inovativnost i autoreferencijalnost stila učinili su ga jedinstvenom pojavom arhitekture, a jednostavnošću volumena, funkcionalnim tlocrtima te izvanrednom tehnikom Vitić dominira ne samo u prostoru koji ga okružuje, nego i u generalnom hrvatskom arhitektonskom krajoliku. Njegova zdanja višestruko zahvaćaju razne kontekstualne, društvene, formalne, estetske i morfološke te tradicijske i kulturne slojeve, a trajno su odredila kulturu stanovanja i hrvatskih arhitektonski identitet.

Boris Bakal i Sandra Uskoković iz Bacača sjenki obnovu Vitićeva nebodera predstavit će na Generalnoj skupštini Internacionalnog savjeta za spomenike i znamenitosti ICOMOS. Tema ovogodišnjeg okupljanja je nasljeđe i krajolik kao ljudske vrijednosti, a naš će se Vitić prezentirati u kontekstu očuvanja potaknutog u zajednici te jačanja lokalne zajednice.
18. generalna skupština i znanstveni simpozij ICOMOS-a održat će se od 9. do 14.11.2014. godine u Firenzi, Italija.

icomos

 _______________________________________________________

No comments: