Friday, July 8, 2011

ČOVJEK POSLIJE SVOJE SMRTI HODA GRADOM (kontejneri slobode)

*please click HERE for English text*

**please click/molimo pritisnite HERE/OVDJE for Funders' list/za listu potpora i donacija**- U povodu 118. rođendana Miroslava Krleže, te kao početak obilježavanja 30. obljetnice njegove smrti – 

(…)
Što ja značim rulji prolaznika?
Tko su, kamo idu, odakle sam došo?
Ulicama ovim i ja sam nekad hodao i prošo
kroz vrevu, graju, kroz okvire slika

što pogasle su davno. Ničeg nema,
ni smijeha djevojačkog niti dječjeg straha.
Sve tren je i hir. Dah mlaki mlakog daha
i šaka sjene, pepela i praha,
satkana od tihih trenutaka
prozirnih ko dašak na zrcalu i mrena.
(…)
M. Krleža, odlomak iz pjesme “Čovjek poslije svoje smrti hoda gradom” posvećene Branku Gavelli (1931.)

PROGRAM       7.7. 2011.

13.00-15.00
HRVATSKO DRUŠTVO PISACA,  Basaričekova 24 - Razgovor
-         O aktualnosti Krležina dramskog djela i osvrt na recentna kazališna ostvarenja; Sudionici: Velimir Visković (moderator), Boris Bakal, Snježana Banović, Branko Brezovec, Tomislav Brlek, Dubravka Crnojević-Carić, Nadežda Čačinović, Lada Cale Feldman, Stanko Juzbašić, Nataša Govedić, Bruno Kragić, Igor Mandić, Predrag Matvejević, Zef Mirdita, Kresimir Nemec, Boris Senker, Gordana Vnuk, Vjeran Zuppa (Hrvatska), Jovan Ćirilov, Zoran Janjić, Borka Pavićević, Branimir Stojanović, (Beograd), Qerim Ondozi, Shkëlzen Maliqi (Pristina).
-         “Izlet/Rubu/Agram/U/Pameti/Na” - projekcija snimke razgovora/ performansa između Jovana Ćirilova, Borke Pavićević, Branimira Stojanovića, Zorana Janjića i Qerima Ondozija koji se odigrao tog jutra u vlaku Beograd – Zagreb  - po konceptu/scenariju Bačaca Sjenki.

18.00 – 22.30
KINO “TUŠKANAC”, Tuškanac 1 – Filmski program
Krleža na filmu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Televizijom Srbije i Hrvatskom kinotekom, biti će prikazana dva programa koje će predstaviti Bruno Kragić i Tomislav Šakić:
-         U 18h: “Put u raj” iz 1970. Igrani film Marija Fanellija kao jedini filmski uradak za koji je Krleža napisao originalni scenarij, produkcija Jadran Film, 103' (Uloge: Antun Nalis, Boris Buzančić, Branka Strmac, Ljuba Tadić, Relja Basić, Jovan Ličina, Josip Marotti i dr.)
-         U 20h: “Na rubu pameti” iz 1981. TV adaptacija Krlezinog romana u reziji Slavoljuba Stefanovića-Ravasija, produkcija TV Beograd, 125' (Uloge: Ljuba Tadić,  Olga Spridonović, Nikola Simić, Stole Aranđelović, Miša Janketić, Branka Petrić, Miloš Žutić i dr.)

20.00 – 22.00
KRLEŽINA REZIDENCIJA/MUZEJ,  Krležin Gvozd 23 –
-         “KRLEŽA - PARAFERNALIJE I”  - predstavljanje projekta Bacača sjenki - kronologija Krležine zagrebačke svakodnevice u kontekstu svjetske povijesti;
Urednik edicije: Bojan Mucko; Koncept: Boris Bakal;
-         „Kosovo i albansko – jugoslovenski odnosi“ (odrednice iz građe za „Krležinu“ Enciklopediju Jugoslavije), razgovor sa Zefom Mirditom, članom kosovske redakcije Enciklopedije vodi Branimir Stojanović
-         “Izlet u Rusiju”, predstavljanje međunarodne koprodukcije na osnovi teksta M. Krleže i po konceptu Jovana Ćirilova ( u produkciji CZKD, Beograd)Ove se godine, 29. prosinca, navršava 30 godina od smrti vjerojatno najvećeg hrvatskog književnika i mislioca 20. stoljeca, Miroslava Krleže. Kažemo „vjerojatno”, jer govorimo iz pozicije trenutka u kojem su vrijednosni sustavi u velikoj mjeri destabilizirani, a Krleža je sam po sebi predstavljao sustav vrijednosti kojim je, kroz svoje književno i intelektualno djelovanje, obilježio cijelo proteklo stoljeće na ovim prostorima.

Krležina je intelektualna i umjetnička pozicija pozicija heretika - onog koji se protivi svakoj ortodoksiji i konsezusu moći nad istinom: bilo da je riječ o nasilju Kraljevine Jugoslavije i njezinom sljepilu za male narode koji nestaju u njezinoj utrobi, ili o dominatnom većinskom nacionalizmu svog ili ma kog drugog naroda, bilo da se suprostavlja zvaničnoj marksističkoj ortodoksiji i njezinim agentima u politici i umjetnosti. Danas je pozicija intelektualca-heretika u našem «liberalnom» društvu rijetka i gotovo nezamisliva. Ova je godina stoga prilika da, kroz niz programa, revidiramo i reflektiramo Krležino djelo, izmedju ostalog i kao zahtjev da tu ulogu nanovo definiramo i postavimo u aktualni kontekst.

Vratiti se Krleži nije samo pitanje povratka jednom od najvećih intelektualaca dvadesetog stoljeća nego je i pitanje vraćanja dvadesetom stoljeću i njegovim velikim temama koje danas izgledaju preozbiljne, preglomazne i neprimjerene nepodnošljivoj lakoći postojanja. Drugim riječima, baviti se  Krležom znači ne samo tragati za razumijevanjem dvadesetog stoljeća iz perspektive naše povijesti, već u tom fundusu (ili ropotarnici, kako bi rekao Krleža) znanja i invencije iznaći inspiraciju i funkcionalno oruđe za intelektualni rad u dvadeset i prvom stoljeću u našim prilikama. Rječju, naše razumijevanje sebe samih nije moguće bez Krleže.

Baviti se danas Krležom znači i iznova definirati kulturne i intelektualne veze unutar regije. Krleža je, naime, obilježio generacije intelektualaca i umjetnika diljem bivše Jugoslavije, ali su, nestankom te države i snažnim zamahom novije povijesti njegovo djelo i misao marginalizirani. Utoliko, Krležu možemo „čitati“ kao argument za ponovnu potragu za smislom „zajedničkog“ – u ovom slučaju postavljenog na koordinatama Zagreb-Priština-Beograd, baš onako kako Krleža tokom cikličnih i povijesnih najezda nacionalizama nalazi izlaz u idealima kritičke ljevice, sa svom kompleksnošću i smislom za njen utopijski karakter. U posljednje se vrijeme iz raznih kutaka regije sve češće javljaju znaci potrebe za ponovnom aktualizacijom Krležinog djela, a ovaj program odgovora i na te zahtjeve.

Tako će 7. srpnja u programu „Čovjek poslije svoje smrti hoda gradom” sudjelovati, osim lokalne scene, i intelektualci i umjetnici različitih generacija iz Beograda i Prištine, koje se Krležom bave unutar projekta „Kontejneri slobode”. Unutar tog segmenta bit će riječi i o njegovom doprinosu radu na odrednicama Kosovo i albansko-jugoslovenski odnosi u Enciklopediji Jugoslavije.

Program kojim 7. srpnja započinje obilježavanje Krležine obljetnice usredotočen je, s jedne strane, na Krležin zagrebački život i vezu s ovim gradom u kojem se rodio, umro i proveo veći dio života, te s druge strane, na aktualizaciju Krleže u širem kontekstu regije i Europe.

Projekt organiziraju Bacači sjenki, Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski filmski savez (Zagreb) Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd) te Qendra Multimedia (Priština) uz pokroviteljstvo i podršku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Muzeja grada Zagreba.

Dio programa ostvaruje se u okviru međunarodnog programa Kontejneri slobode (Freedom Containers)uz potporu Europske kulturne fondacije (ECF) i u partnerstvu Centra za kulturnu dekontaminaciju, Centra za mirovne studije(Zagreb) te Qendra Multimedia.

Programe Bacača sjenki sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


No comments: