Tuesday, May 8, 2012

'Festival jednog pisca - Krleža: san o drugoj obali'

rijeme: 10.05.2012. - 10.06.2012.
mjesto: Beograd, Srbija


'Festival jednog pisca - Krleža: san o drugoj obali' otvara se 10. svibnja, a organizira ga Kulturni centar Beograd s namjerom da u fokus javnosti stavi/vrati autore i teme koji omogućavaju da bolje razumijemo sebe i zajednicu čiji smo dio. Ovogodišnje 'igranje s vatrom', odnosno nova i raznolika čitanja Miroslava Krleže ostvaruje se u suradnji s Leksikografskim zavodom 'Miroslav Krleža' i traje do 10. lipnja o.g. Otvorenju će nazočiti Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture RH.

Program uključuje interaktivni performans Izvještaji s druge obale Bacača sjenki, multimedijalnu izložbu San o drugoj obali u realizaciji Metaklinike, fantazmagorična strip-šetnja kroz Krležin književni opus i biografiju strip-crtača Wostoka (Danila Miloševa), Borisa Stanića, Igora Hofbauera i Damira Štajnfla, prema scenariju književnika Bore Ćosića. Potom, radionice čitanja za mlade Grupe 484, niz razgovora i debata na kojima će se analizirati Krležino djelo, kao i kulturni i politički uticaj ostvaren na jugoslavenskim prostorima, a u kojima će sudjelovati istaknuti pisci i intelektualci iz regije svih generacija, poput Bore Ćosića, Igora Mandića, Predraga Matvejevića, Velimira Viskovića, Svetislava Basare, Novice Milića, Mirka Demića, Borisa Bakala, Tomislava Brleka, Saše Ilića....


 
Centar za kulturnu dekontaminaciju producira predstavu Izlet u Rusiju prema dramatizaciji Miroslava Belovića, a u režiji Jovana Ćirilova. Tijekom cijelog festivala Radio Beograd na sva tri programa emitirat će radio-drame nastale proteklih desetljeća prema Krležinim tekstovima.

No comments: