Thursday, April 14, 2011

BACAČI SJENKI U PRIŠTINI I SARAJEVU:
BACAČI SJENKI U PRIŠTINI I SARAJEVU:

Na poziv organizacije Qendra Multimedia iz Prištine i Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) iz Beograda, Bacači sjenki će od 15. do 17. travnja u okviru platforme „Kontejneri slobode“ realizirati istraživanje i performans "KOSOVO JE TALENTIRANO – TO NIJE ŠALA!”.
Ovaj projekt inspiriran djelom Miroslava Krleže "Na rubu pameti" tijekom će 2011. i 2012. godine biti nastavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i u Srbiji.

Cilj projekta "Kontejneri slobode" je stvaranje novih modela solidarnosti i razumijevanja u post-ratnim područjima, odnosno poticaj i podrška mladim ljudima za stvaranje novih modela kulturne razmjene i upoznavanja drugoga.

Program ovog travanjskog susreta nudi izvedbe predstava, čitanja eseja, promocije knjiga te već spomenuti performans Bacača sjenki.

Boris Bakal i Katarina Pejović su kao mjesto susreta i razmjene odabrali legendarni kulturni centar i teatar Dodona koji je u godinama represije bio jedno od rijetkih utočišta kreativnosti i slobodne misli na Kosovu. Bakal i Pejović su pozvali sudionike i svjedoke vremena kada je Dodona bila poznata kao «muza otpora», posebice one koji su bili izvođači ili višestruki gledatelji čuvene predstave Faruka Begollija “Profesore, ja sam talentiran – to nije šala!”, da s pripadnicima mladih naraštaja podijele zanimljive i neobične priče vezane za to vrijeme - one priče koje su dio neizrečene povijesti Dodone, Prištine i Kosova. Priprema narativa, dokumentacije i kontekstualizacije tih događaja trajat će nekoliko dana, a u subotu 16. travnja u Teatru Dodona od 11:00 do 13:00 održat će se sam performans "KOSOVO JE TALENTIRANO – TO NIJE ŠALA!”.
http://www.qendra.org/?id=4&n=47S Kosova se Bacači sjenki sele u Sarajevo gdje će se 18., 19., 20. i 21. travnja odigrati premijere „Muške“ i „Ženske“ predstave projekta „Muški/Ženski-Ženske/Muške“, realiziranog u suradnji s Kulturom promjene SC i Međunarodnim teatarskim festivalom MESS. Projekt Muški/Ženski-Ženske/Muške“ bavi se prirodom i kulturom muške i ženske zajednice, njihovim povijesnim, političkim i materijalnim uvjetovanostima, pokušavajući se igrati stereotipima, a sve u cilju emancipiranja smisla zajedništva. U predstavama sudjeluju renomirane zagrebačke i sarajevske glumice i glumci: Irma Alimanović, Maja Izetbegović, Jelena Miholjević, Mona Muratović i Petra Težak, Benjamin Bajramović, Nikša Butijer, Dean Krivačić, Boris Ler i Vilim Matula.
http://www.mess.ba/2010/bs/home/update/287/pocela-rezervacija-i-prodaja-ulaznica-za-muski-zenskizenske-muskeNo comments: