Wednesday, November 18, 2009

PRODUKCIJE U OVOJ SEZONI / THIS SEAZON HIGHTLIGHTSBACAČI SJENKI PREDSTAVLJAJU NOVOSTI I NAJAVE U SEZONI 2010/11:
Dragi naši vjerni pratioci na ovom putu naša nova predstava/e ""MUŠKI/ŽENSKI-ŽENSKE/MUŠKE" (Trilogija o zajedništvu - treći dio) izašla je u Zagrebu, radi se o predstavi koja ima četiri (4) inačice: ženska predstava za žene, ženska predstava za muške, muška za muške i muška za ženske.
Uskoro je očekuje Sarajevska PREMIJERA - 18, 19, 20 i 21 travnja:

- Subota, 18.04.,SARTR - Sarajevo: od 18h – muška predstava za mušku publiku, a od 21h muška predstava za žensku publiku
- Nedjelja, 19.04., SARTR - Sarajevo: od 18h – muška predstava za mušku publiku, a od 21h muška predstava za žensku publiku
- Ponedjeljak, 20.04., SARTR - Sarajevo: od 18h – ženska predstava za za žensku publiku, a u 21h za mušku publiku
- Utorak, 21.04., SARTR-Sarajevo: od 18h – ženska predstava za za žensku publiku, a u 21h za mušku publiku_____________________________________________________:
:: ®EVOLUCIJA: MASTER CLASS :::(Trilogija o zajedništvu_02)

USKORO DATUMI U SVIBNJU - MAJU
Atelje 212, Svetogorska 21, Beograd, Srbija

********
EKSPLICITNI SADRŽAJI: (Trilogija o zajedništvu_01)

- USKORO DATUMI U
SVIBNJU - MAJU
Zagrebačko kazalište mladih, Teslina ul. 7, ZEKAEM, Zagreb, Hrvatska


O PROJEKTIMA U OVOJ GODINI:

1.®EVOLUCIJA: MASTER CLASS
Koncept, režija, dramaturgija: Katarina Pejović i Boris Bakal
Scenografija: Marija Jevtić i Boris Bakal
Kostimi: Marija Jevtić
Glazba: Irena Popović
Pokret: Gregor Kamnikar
Ko-autori/ izvođači: Aleksandra Janković
Hristina Popović
Ana Marković
Joana Knežević
Srđan Jovanović
Bojan Krivokapić

Premijera 14. rujna u 20.30 u Ateljeu 212, Beograd
Produkcija: Atelje 212, Beograd.
U suradnji sa festivalom Perforacije (Uz podršku programa Kultura Europske unije).“Veličina nas kao ljudskih bića ne leži u našoj sposobnosti da promjenimo svijet, nego u našoj sposobnosti samopromjene. Mi moramo postati onom promjenom koju želimo vidjeti u svijetu.” (M. Gandhi)

Predstava ®:MC nastaje na osnovu koncepta rada, metodologije i realizacije Bacača Sjenki: Katarine Pejović & Borisa Bakala.

Predstava uspostavlja poseban odnos sa publikom, kao i u većini dosadašnjih predstava Bacača Sjenki, diskretno ih pretvarajući od promatrača u sudionike. Ovdje se ide i pokoji korak dalje, jer predstava doslovce nastaje kroz interakciju izvođača i publike: bez sudjelovanja publike, nje zapravo niti nema.

®:MC istražuje, kroz vizure autora, izvođača i publike, kakva je revolucija danas sanjana, kakva poželjna, a kakva moguća. U predstavi se razmatraju razne teme koje se mogu smatrati gorućim u današnjem društvu (smrt, vjera, odnos prema prošlosti, obrazovanje, seks, roditeljstvo, materijalno stjecanje, image, itd.) Glumci u ovom projektu svoje izvođačko umijeće postavljaju u službu kolektivnog građenja događaja, u kojem oni imaju višestruku ulogu: od instruktora, preko značenjskih, emotivnih i energetskih generatora i okidača, do medijatora i performera, neprestano izvršavajući i prenoseći određene radnje u lanac događanja u koji je uključena i publika. Tako se ostvaruje podjela rada, zajedničko ostvarivanje cilja, uz postojanje distribuiranog ulaganja energije namjere i uspostavljanje zajedničke odgovornosti za ostvareno.

®:MC je drugi dio nove trilogije Bacača Sjenki pod nazivom O ZAJEDNIŠTVU, koja se ostvaruje tijekom 2010. u suradnji s tri kazališne kuće:

1. EKSPLICITNI SADRŽAJI – ZKM/Zagreb
2. ®EVOLUCIJA: MASTER CLASS - Atelje 212/Beograd
3. MUŠKI/ŽENSKI-ŽENSKE/MUŠKE – Teatar &TD (Kultura promjene)/Zagreb


“Ako ne želimo sudjelovati u spektaklu kraja svijeta, morati ćemo raditi na kraju svijeta spektakla. Spektakl je tamo gdje se svi odnosi, potrebe, snovi, želje, pretvaraju u unosnu robu, u hipoteku, u ucjenu… Tamo se život pretvara u spektakl stvarnog života, a svijet postaje beskonačnom pustinjom.” (Guy Deborde, “Društvo spektakla”, 1956.)


2.
PODATAK O LJUBAVI
Studio Golo brdo,
Rovinjsko selo
14. kolovoza 2010. u 20:30h

Uoči 10-godišnjice našeg zajedničkog rada pod okriljem umjetničke organizacije Bacači Sjenki, započinjemo s re- ciklusom: re-miniscencija, re-kapitulacija, re-vizija, možda čak i re-konstrukcija. Bez re-sentimana i re-troaktivnog žaljenja. I, posve u duhu Bacača Sjenki, bez želje da bilo koji prostor-vremenski isječak Bacača Sjenki okamenimo unutar okvira “zvaničnog sjećanja”. Umjesto toga, posežemo za re-kontekstualiziranjem pr...isjećanja, postavljajući ga u konkretni prostor i trenutak, napučen sjećanjem mjesta i trenutkom svakog od prisutnih, u studiju Golo brdo, 14. dana osmog mjeseca 2010. godine, s početkom u 20.30.

Tako Podatak o ljubavi putuje od početne postaje govora o Bacačima Sjenki, preko postaje govora o vama, do postaje govora o nama koji ćemo činiti zajednicu. Preko 20 projekata u 24 grada ostvarenih uz pomoć više od 100 ko-autora i suradnika iz 16 zemalja – to su koordinate puta čiji smo zajednički navigatori, čitajući već stvorene mape Bacača Sjenki i tako stvarajući novu mapu – mapu ove večeri na Golom brdu. Želimo zaviriti pod stolnjak prostrt preko stola povijesti i, u mraku podstolja, pronaći krijesnice koje nam mogu osvjetliti pitanja vezana za ulogu ljubavi u umjetnosti, ali i bilo kojoj drugoj vrsti zajednice. Polazimo od znane meta-matematičke teoreme koja glasi: ljubav je jedina stvar koja se dijeljenjem uvećava. Dalje vam ne možemo reći, jer naše zajedničko "sada" i "ovdje" uskoro počinje.2. Predstavom “ODMOR OD POVIJESTI” na 16. Pulskom međunarodnom festivalu  PUF i nagradom “Oblak” međunarodnog žirija (Bojana Custić Juraga, Davor Mišković, Branko Potočan) završila je ovogodišnja sezona Bacača Sjenki koja je obuhvatila 6 međunarodnih festivala i manifestacija, 8 domaćih i inozemnih gostovanja, 1 međunarodnu izložbu, 3 međunarodnih radionica, 1 međunarodni simpozij, 2 monografije projekata i dvije nagrade (Specijana nagrada Bitefa i Oblak u Puli) uz kontinuirano umjetničko djelovanje i istraživanje u Zagrebu.


Naša nova sezona počinje sredinom mjeseca rujna (početkom listopada) sa:
®EVOLUCIJA MASTER CLASS – premijerom predstave u Ateljeu 212, Beograd - 14. rujna
U_OCI_STRAHA – serijom predavanja, radionica i tribina koje se bave nasiljem kod mladih u Hrvatskoj
EKSPLICITNI SADRŽAJI – reprizama novog kazališnog projekta (u koprodukciji sa ZKM-om).


U sezoni 2009/2010. projekti su ostvareni zahvajujući pomoći i potpori Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, Ministarstva Kulture Republike Hrvatske, Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva kulture Republike Srbije, MKC Split, Galerije i čitaonice Vladimir Nazor, Studentskog Centra u Zagrebu, Kulturnog centra REX/B92, Zagrebačkog kazališta mladih, Ateljea 212, Kulturnog centra Pančevo, Gradskog teatra u Chemnitzu, kazalista Dr. Inat iz Pule, Hrvatskog kulturnog doma u Vukovaru i mnogih drugih. 3. ODMOR OD POVIJESTI
( Proces_grad_01 )
na programu Međunarodnog kazališnog festivala  16. PUF
5. 07. 2010 u 18:30 & 22:30h Stara tiskara / Sv. Ivan 1, Pula

4.Bacači Sjenki su pokrenuli novi kazališni projekt TRILOGIJA O ZAJEDNIŠTVU, koji se ostvaruje u suradnji s tri kazališta:

1. EKSPLICITNI SADRŽAJI – Zagrebačko kazalište mladih / Zagreb (13. / 15. lipanj 2010.)
2. ®EVOLUCIJA: MASTER CLASS - Atelje 212 / Beograd (1. Srpnja 2010.)
3. MUŠKI/ŽENSKI-ŽENSKE/MUŠKE – Teatar &TD (Kultura promjene) / Zagreb


EKSPLICITNI SADRŽAJI: (Trilogija o zajedništvu_01)
13. / 15. lipnja 2010. u 20h
Zagrebačko kazalište mladih

koncept: Bacači Sjenki 
režija: Katarina Pejović, Boris Bakal;
koprodukcija: Bacači Sjenki, Zagrebačko kazalište mladih i Festival Perforacije

Autori i izvodjači: Boris Bakal, Lana Barić, Goran Bogdan, Lada Bonacci, Nikša Butijer, Stanko Juzbašić, Ivana Buljan Legatti, Edvin Liverić, Maro Martinović, Vili Matula, Katarina Pejović, Nadja Perišić Nola, Barbara Prpić Biffel, Urša Raukar, Vedran Živolić

Suradnja na predstavi: Dora del Bianco, Stjepan Filipec, Martina Franić, Gregor Kamnikar, Damir Klemenić, Doris Krstić, Svemir VrankoMožemo li, u tek nekoliko sati djeljenja zajedničkog prostora i vremena jednoga kazališnog događaja, evoluirati od zajednice “uglađenih stranaca” u istinsku zajednicu ljudi sa svim postojećim razlikama, a ipak ujedinjenih u istoj strasti? Mogu li “La vie en rose” i “Paint it black” biti otpjevani zajedno i stvoriti treću pjesmu i neku novu boju?

Ovim i mnogim drugim pitanjima se bave EKSPLICITNI SADRŽAJI, kazališno putovanje na kojem svatko – i izvođači i publika – ima mogućnost izbora vlastite uloge i mjesta u zajednici, ali je cilj za sve isti: stvoriti “savršenu predstavu”.

EKSPLICITNI SADRŽAJI je politički korektna predstava (društveni događaj) koja jednako vrijeđa sve i/ili ostavlja sve jednako ravnodušnim. U bavljenju zajednicom, pa čak i onom kazališnom, ovo je insceniranje jednog susreta s mnogostrukim posljedicama koje možemo čak i predvidjeti.

Kazališna zajednica je utjelovljenje konvencije; Bacači Sjenki propituju koliko daleko je publika spremna ići u ispunjavanju te konvencije i u slijedjenju njezinih pravila.


Molimo vas da, ukoliko želite prisustvovati ovom događaju, 
karte rezervirate na 01/4872-554 i 4874-582, ili kupite na blagajni ZKM-a, Teslina 7.

5.
•28. / 29. 05. 2010. EX-POZICIJA (process_grad 02), Gostovanje na International Festival “Chemnitz – Schonste Blume Des Ostens!”,
Chemnitz ,Njemačka

• 09 / 10. 05. 2010. u 20 h - EKSPLICITNI SADRŽAJI, Zagrebačko Kazalište Mladih, Zagreb, Hrvatska – PREMIJERE PRVIH REPRIZA!

• 29. 04. 2010. u 20h - PROCESS IN PROGRESS (process_grad 03), Vukovar, Hrvatska

• 01. 03. 2010. u 20h - EKSPLICITNI SADRŽAJI, Zagrebačko Kazalište Mladih, Zagreb, Hrvatska – PREMIJERA!

6. Pathways to Reconciliation Summit: Human Security Through Community Engagement
Amman, Jordan, 14-17. prosinca 2009.

Medjunarodna organizacija “Global Reconciliation”, sa sjedištem u Melbourneu, pozvala je Bacače Sjenki da osmisle i koordiniraju jedan od šest segmenata ovog velikog svjetskog skupa – Umjetnost i kulturu. Na skupu je bilo prisutno preko 400 delegata koji su se složenim pitanjem pomirbe, pored Umjetnosti i kulture, bavili iz perspektive zdravstva, športa i rekreacije, edukacije, duhovnosti te novca i životnih sredstava. U okviru Arts & Culture radionice, plenarne sesije te umjetničkog programa, Bacači Sjenki su okupiti 14 umjetnika, predavača te društvenih aktivista iz 12 zemalja svijeta, koji su u 4 dana raspravljati o različitim aspektima umjetničkih projekata u procesima pomirbe. Skup se održao pod pokroviteljstvom Nj. V. Princa Hassana.

Više na http://www.global-cities.info/amman09
7. Pecha Kucha Night br. 4.četvrtak, 10.12.2009.
20:00h – 21:30h

Bacači Sjenki su sudjelovali na četvrtom Pecha Kucha Night okupljanju “zanimljivih kreativaca različitih područja djelovanja”. Što se sve dogodilo u 6 minuta i 40 sekundi vizualija i performansa Katarine Pejović i Borisa Bakala.
Pored Bacača, u PKN 4 sudjelovali su i Produkcija 004, BADco., Prostor Multiracionalna kompanija, Bruna Kazinoti, OPA, XYZ arhitektura, Damir Gamulin Gamba, Drugo more i Puma34.

PKN su 2003. godine u Tokiju osmislili arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Architecture) kao neprofitnu organizaciju kojoj je cilj zbližiti kreativce iz raznih disciplina te prezentirati njihov rad široj publici. Danas se PKN održava u više od 200 gradova diljem svijeta, u svakom po četiri puta godišnje ili više.
Više na pecha-kucha.org8. Izložba UMETNOST, ARHITEKTURA, DIZAJN 09
ZIDNE NOVINE PROJEKTA „BILJEŽENJE GRADA / BILJEŽENJE VREMENA“

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva,
Trg kralja Petra I br.
Utorak, 8.12.2009. u 19h

U okviru svog programa “Umetnost, arhitektura, dizajn 09”, Galerija suvremene umjetnosti Kulturnog centra Pančevo u Srbiji pozvala je Bacače Sjenki da postave izložbu Zidnih novina projekta BGBV, temeljnog komunikacijsko-kreativnog kanala ovog dugoročnog projekta, koji naseljava ulice Zagreba već više od 3 godine i nastavit će svoj život u narednim izdanjima koja su u pripremi.

Na izložbi je predstavljen izbor iz svih dosadašnjih izdanja Zidnih novina, dok su posljednja dva izdanja (br. 4 i br. 5) izložena u integralnoj verziji. Pored velikih kaširanih reprodukcija kaslića Hrvatske kinoteke koja ugošćuje Zidne novine, na izložbi će biti prikazani i drugi materijali projekta BGBV.
Izložba je otvorena od 08. do 21. 12. 2009.9. Bacači Sjenki su zaključili svoje međunarodno gostovanje na novoosnovanom međunarodnom/regionalnom kazališnom festivalu Desiré Central Station 2009 - West koji se održavao od 22.–29. studenog 2009. u Subotici (Srbija) pod umjetničkim vodstvom znanog kazališnog stvaraoca Andrasa Urbana i u produkciji kazališta »Kosztolányi Dezső«, jednog od najplodnijih centara inovativnih izvedbenih umjetnosti u Srbiji, ali i regiji.Bacači Sjenki su na festivalu sudjelovali s dva djela trilogije »Proces_Grad«:
ODMOR OD POVIJESTI je izveden 2 puta u Mađarskom kulturnom društvu “Népkör”, a EX-POZICIJA se, ovaj puta, naselila u fascinantnu secesijsku palacu Moderne galerije Likovni susret u Parku Ferenca Rajhla.


10. Sezona 2008/2009 Bacača Sjenki završila je u srpnju igranjem. EX-POZICIJE na MEĐUNARODNOM FESTIVALU PUF U PULI u Strukovnoj školi (Zagrebačka 22), te nagradom OBLAK međunarodnog žirija festivala u sastavu Bojana Ćustić Juraga, urednica kulture dnevnih novina Glas Istre, Wong Chun Tat, kazališni stvaralac iz Hong Konga, te Branko Dimitrijević, književnik i dramaturg iz Beograda, (nagrada za: "scensko promišljanje koja svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom kazališnog neba PUF-a").
Ovom prilikom posebno zahvaljujemo publici Pule (hvala velika organizatorima festivala, svom osoblju Strukovne škole u Zagrebačkoj 22, te članovima međunarodnog žirija na podršci) kao i publici Zagreba, Beograda, Sarajeva, Dubrovnika, Ljubljane, Amsterdama i Segedina na sudjelovanju u našim kulturnim, istraživačkim i multimedijalnim projektima i na posjeti našim izvedbenim događajima.11. Hvala svima koji su uveličali svojim prisustvom izvedbu multimedijalnog događaja SRPSKI FAUST: UMESTO PREDSTAVE - kontekstualne tribine o mogućem čitanju konteksta drame "Srpski Faust i drugi citati (scratch drama)" Tanje Simić-Berclaz, i koji su ostali dugo u noć na razgovoru o fenomenu te drame, ali i o ulozi kazališnih poslenika u stvaranju društva, zajednice, društvene vrijednosti, prigovora savjesti, identitetu, istraživanju konteksta stvaranja i djelovanja, itd.
Projekt je ostvaren uz pomoć i potporu Centra za kulturnu dekontaminaciju u Paviljonu Veljković, Birčaninova 21, Beograd, 20. lipnja u 18h

_______________________________________________________

No comments: