Thursday, November 7, 2013

Nova edicija Zidnih novina: "There is a Place for Astronauts" Emme Szabo


Nova edicija Zidnih novina pod nazivom "There is a Place for Astronauts"U sklopu projekta ZAGREB PARAFERNALIJE predstavljamo novu ediciju Zidnih Novina autorice Emme SzaboThere is a Place for Astronauts u klubu Booksa, Martićeva 14d, u srijedu 13. studenog 2013. u 18h.

Ova edicija jukstaponira privatni fotografski diskurs i dnevničke zapise sa mjestima i prostorima u raznim gradovima svijeta, a i samog Zagreba. Tako vitrine/kaslići Zidnih Novina postaju prozori u jedan intimni svijet, osamljenosti, traženja, promišljanja vlastitog prostora u prostorima drugih.

Iz obrazloženja projekta od strane autorice Ema Szabo:
"Projekt „There is a Place for Astronauts“ jeste serija 3D anaglifnih fotografija.
Svaka od 8 fotografija predstavlja zaseban mikro-narativ i upisivanje u mesta koja mi (sudeći po geografskim koordinatama) ne pripadaju ili kojima ja ne pripadam. Činom spavanja u svakom od fotografisanih prostora ta mesta su postala deo lične emotivne mape. Fotografije, u ovom slučaju, predstavljaju svojevrsan dnevnički zapis, poetski iskaz koji, transponovan u medij slike, postaje artificijelan poput samog sna, dok nemogućnost oživljavanja trenutka biva potencirana stereografskim fotografskim postupkom. Anaglifne slike su jedna od najupečatljivijih fascinacija koje pamtim iz detinjstva, a sam naziv serije takođe aludira na snove iz tog perioda i predstavlja preoblikovanje konačnog prostora sećanja u beskonačni prostor sna. Fotografije bi bile realizovane uz rukopisne dnevničke zapise autora, a sama ideja se razvila iz razmišljanja o vizuelnoj inkorporaciji poezije u javni prostor."

„There is a Place for Astronauts“ je rad koji se bavi pojmovima identiteta, pripadanja i konačnosti, prespitujući poziciju u odnosu na mjesta na kojima su fotografije nastale. Smještanjem intimnih meta-narativa u urbani prostor postavlja se pitanje distinkcije između privatnog i javnog (s obzirom da je većina fotografija snimljena upravo u hotelskim sobama koje zapravo pripadaju istovremeno svakome i nikome). Upliv intimnog diskursa u javni prostor značenjski preoblikuje urbano okruženje, gdje kutije u koje bi bile smeštene fotografije postaju prozor u intimni svijet autora dostupan širokom auditorijumu." 

Emma Szabó je multimedijalna umetnica, rođena 29. februara 1984. u Beogradu.
Nakon završene muzičke gimnazije upisuje istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu, katedra primenjena grafika, atelje fotografija.
Radila je kao scenski fotograf u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu gde je bila angažovana na preko 20 projekata. Mnogi njeni radovi objavljeni su u raznim publikacijama, magazinima i dnevnim novinama (Status, NIN, Novi Magazin, itd) .
Trenutno živi i radi u Beogradu.

Obrazovanje:
2012 MA diploma, Primenjena grafika, atelje fotografija, Fakultet Primenjenih Umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
2012 učesnik World Press Photo radionice, pod vođstvom Brendan Bannona, DOB, Beograd.
2008 učesnik radionice Bruno Barbey-a,Galerija O3one, Beograd.
2003-07 Student istorije umetnosti, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.
2003 Diploma Muzičke gimnazije „Josip Slavenski“, Beograd.

No comments: