Saturday, November 30, 2013

SLUŠAJ ŠTO GLEDAŠ!!! - nova edicija projekta ZAGREB PARAFERNALIJE


NOVA EDICIJA ZIDNIH NOVINA/ZAGREB PARAFERNALIJE: ROKO CRNIĆ

Otvorenje nove edicije unutar projekta urbane kulture ZIDNE NOVINE, čije će predstavljanje biti u subotu, 7. prosinca u 11h u prostorima nekadašnje KINOTEKE, Kordunska 1.


Ova edicija Zidnih Novina, mladog autora Roka Crnića, predstavlja poseban "gušt" u čitanju zagrebačkog urbanog hiperteksta svojom "sonifikacijom urbanog narativa". Autor se arbitrarno postavio spram viđenog i zapaženog na ulici i kroz konceptualni glazbeni i narativni filter transponirao/preveo grad u note, u zvukove, u glazbenu šetnju gradom.

Naslov edicije "Slušaj što gledaš!" upućuje i na metodu putem koje ovo djelo nastaje, ali upućuje u više mogućih načina recepcije ovih Zidnih Novina: naime kako je ovom edicijom autor, Roko Crnić, preveo napise i imena (grafiti, imena dućana, usluga i upozorenja) pojedinih urbanih šetnji u glazbu, ta glazba "vidljiva" je na ZN-ama kroz opis same ture, ali i kroz razotkrivanja postupka komponiranja; ona je vidljiva i zbog notnog pisma koji je dominantan u ormariću ZN-a, a QR kodom postavljen pored njih poziva se prolaznika da "skine" glazbu sa web linka i posluša je šetajući gradom, ili u toplini vlastite sobe. Time, ovaj projekt promišlja i odnos intime i javnosti kroz glazbu.

Zidne Novine započete su 2006. u 7 izloga/kaslića nekadašnje Hrvatske Kinoteke kao komunikacijski kanal - prozor nevidljivog dijela projekta/arhiva “Bilježenje grada/Bilježenje vremena”, koji je proučavao, pronalazio, bilježio i promicao promišljanja "izvedbenosti" javnih prostora i prostora javnih događanja u Gradu Zagrebu u posljednjih sto godina, da bi od 2010. Zidne Novine (danas ZN/PARAFERNALIJE ZAGREB) prerasle u samostalni projekt.
ZN/PZ vidljivi su dio istraživanja Bacača Sjenki o promišljanju grada, javnom i privatnom prostoru, urbanitetu, suživotu, odgovornosti i identitetu, a izlažu se u 8 izloga/kaslića u različitim dijelovima grada.


Evo što o ediciji "Slušaj što gledaš!" pišu u svjetskim medijima:

"Ovo konceptualno uglazbljivanje Grada Zagreba poseban je doprinos adventskoj atmosferi hrvatske metropole i veliki korak napred u promišljanju odnosa glazbe, zabave i suživota!"
New York Tunes – "Hard Rock to Bite", Joshiko Chuma, NY

"Mladi hrvatski glazbenik i umjetnik svojim ostvarenjem približava se velikanima poput legendarne dirigentice i skladateljice Marie Schnneider, posebice u dijelu orkestracije i pažljive upotrebe dinamike puhačkih instrumenata."
Le Repubblica – "Voci della citta", Massimo Osti, Bologna

"Ovom edicijom Zidnih Novina (Urbanih Vitrina) Bacači Sjenki i Roko Crnić nadišli su sami sebe: ovaj puta hipertekst nije samo vidljiv, nego i slušljiv, a upotreba low-tech interaktivnosti (QR) kodovi savršeno uklopljeni u ovaj zanimljiv projekt urbane umjetnosti. Autor promišlja grad konceptualno, a to je jedino što nam danas preostaje!"
Luzerner Zeitung – "Was hört Stadt?", Emma Szabo, Luzern

Autor koncepta ZN/ZP i kordinator: Boris Bakal
Urednik edicija 2013.: Bojan Mucko
Produkcija: Bacači Sjenki (Miran Jurić-izvršni producent)
Podrška: Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba & Ministarstvo kulture RH

Bacači Sjenki (Shadow Casters) je umjetnička i produkcijska platforma osnovana u Zagrebu 2002. Posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Bacači Sjenki preispituju postojeće koncepte individualnih i kolektivnih identiteta, baveći se svim vrstama socijalne, političke i kulturne netolerancije i segregacije, podstičući debatu o prirodi i protivriječnostima tekućih globalizacijskih procesa. Za svoj rad, Bacači Sjenki su dobili različita međunarodna priznanja i nagrade, između ostalih, ArtsLink specijalnu nagradu 2003. (za projekt Shadow Casters u New Yorku), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2007. i Nagradu Oblak na PUF-u 2009. (za predstavu Ex-pozicija: Proces_grad, drugi dio), Avazovog zmaja na MESS-u 2008. (za cjelokupnu trilogiju Proces_grad), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2009. te Nagradu Oblak na PUF-u 2010. (za predstavu Odmor od povijesti: Proces_grad, prvi dio).Svoja ostvarenja i projekte, Bacači Sjenki su predstavili i producirali u više od 30 zemalja svijeta i 3 kontineta (Azija, Europa, Sj. Amerika)

No comments: