Tuesday, December 29, 2015

Frooom filmska radionica u Pakracu i Splitu


Novu - svoju petu i, kako se kaže, jubilarnu godinu Frooom je proslavio  u Splitu (MKC i Kino klub Split) i Pakracu (OŠ Braće Radića)!
Frooom nije nikakva božićna čarolija niti može obećati da će u Splitu i-ili Pakracu sniježiti - no u svojemu karuselu kineskih zoetropa, camere obscure, digitalne i računalne tehnologije stvara posebnu atmosferu poslijebožićne zabave i stvaralaštva!

Godinu dana nakon svog posljednjeg boravka u Splitu/Pakracu, veliki Frooomovci iz Bacača sjenki olakšavaju splitskim osnovnoškolcima i njihovim roditejima jednu od prvih novogodišnjih muka - novogodišnju odluku! A popis tih popularnih mjera koje se inače nepopularno krše glasi:

- naučiti što ne vidim gledajući film;
- naučiti što je to zoetrop i koliko se dugo može vrtjeti;
- barem jednom ući u cameru obscuru i probati naći izlaz van;
- napisati scenarij, prekrižiti ga i baciti pa napisati novi;
- pokušati snimiti film;
- preko kompjutorskog softwarea napraviti niz manje ili više apstraktnih oblika i projecirati ih na prethodno napravljenoj skulpturi od stiropora.... i naravno - ludo se zabaviti!

Frooom je dugodišnja, popularna i efikasna mjera provođenja slobodnog vremena: inovativna filmska radionica koju Bacači sjenki od 2012. provode predvođeni svojoj uhodanom vojskom mislioca, umjetnika, analitičara i kritičara. Frooom je i cjelodnevni boravak: zagrijavanje, gledanje filmova, razgovor i promišljanje, rješvanje malih i velikih problema i topli obrok. Frooom je i team bulding velikih i malih Frooomovaca, uz posebnu pažnju iskusnog psihologa. Frooom su i besplatne matineje za svu javnost: utorkom, četvrtkom i subotom u 11 sati (filmovi iznenađenja na japanskom, švedskom i slovenskom jeziku). Frooom znači:

  • početnu radionicu (8-12 godina, do 16 polaznika)
  • naprednu radionicu (8-12 godina, do 10 polaznika)
  • majstorsku radionicu (10-14 godina, do 8 polaznika)

Voditelj projekta: Boris Bakal
Koordinatori projekta: Sanda Brumen, Vedran Senjanović i Anja Pletikosa
Voditelji radionica u Splitu: Nada Kovačić (glumica), Vedran Senjanović (snimatelj i montažer), Igor Longo (psiholog), Boris Bakal (režiser i glumac, intermedijalni umjetnik), Tihana Mandušić (multimedijalna umjetnica), Ivan Lušičić Liik (multimedijalni umjetnik).
Voditelji radionica u Pakracu: Leo Vukelić (scenograf), Marko Tadić (multimedijalni umjetnik), Dalija Dozet (redateljica), Lea Mileta (montažerka), Anja Pletikosa (dramaturginja), Stipe Bagarić (audiorehabilitator pri radu s djecom s poteškoćama u ponašanju)

Frooom u Splitu/Pakracu ne bi bio moguć bez pomoći dugogodišnjih marljivih partnera BS, Udruge Mavena, Kino Kluba Split, MKC-a Split, KPD Sloga te OŠ Braće Radića u Pakracu
Frooom u Splitu/Pakracu financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Split, a dio programa Frooom odvija se kroz platformu Clubture.
Bacače sjenki financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

No comments: