Monday, November 11, 2013

"Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno" - konferencija/radionica


Konferencija i suradnička radionica " Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno " ili "o hrabrosti, ludosti, komodifikaciji i žrtvovanju"

 29.11.2013-30.11.2013/ Zelena Akcija, Frankopanska 1, Zagreb

Više o samom programu na ovom linku.

 Konferencija i suradnička radionica " Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno " ili "o hrabrosti, ludosti, komodifikaciji i žrtvovanju" dio je višegodišnjeg istraživačkog video projekta " Na rubu Pameti ". Projekt su Bacači Sjenki započeli u jesen 2011. da bi ga od proljeća 2012. počeli ostvarivati na Cipru, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i u Hrvatskoj.

Konferencija/Radionica okuplja dvadesetak profesionalaca različitih disciplina, aktivista i mislioca iz Hrvatske, Cipra, Slovenije, Italije, Egipta, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine teMakedonije u cilju promišljanja, stvaranja, aktivizma te zagovaranja bitnih i dugoročnih društvenih promjena u spomenutim zemljama i svijetu. 

Na konferenciji će govoriti spisateljica i aktivistica Aydin Mehmet Ali (London/Nikozija, UK/Cipar), novinar i politički savjetnik Gianluca Solera (Egipat/Italija), režiser/glumac Emiliano Campagnola, te performerica Laura Pizzirini (Teatro Valle, Rim, Italija), Asta Vrečko (pankersko-delavska univerza, Ljubljana, Slovenija), umjetnica i autorica dokumentarnih filmova Jelena Topić (Prijedor, BIH), pisac i aktivist Igor Štiks (UK/BiH), aktivsti, umjetnici i kuratori Ivana Vaseva i Filip Jovanovski (Skopje/Bitola, Makedonija) te stručnjaci, umjetnici, filozofi i aktivisti iz Hrvatske poput Barbare Blasin, Borisa Bakala, Tedora Celokoskog, Srećka Horvata, Vilima Matule, Sandre Uskoković i drugi. 

Radi se o završnom događaju prve faze projekta (sakupljeno je preko 120 video iskaza na temu straha i ludosti od kojih će u prvoj fazi, do kraja studenog, biti prikazano njih 20-tak na web adresi http://www.onthevergeofreason.info/. U slijedećim godinama nastaviti ćemo dinamikom širenja projekta "Na rubu pameti" prema mogućnostima potpore i zahvaljujući suradnji partnera i suradnika.

Na rubu pameti je istraživačko-umjetnički projekt koji preispituje značenje tema “hrabrosti, odvažnosti i herojstva ” u suradnji s partnerskim organizacijama iz Srbije, Kosova i Cipra, zemljama teške i osjetljive prošlosti ali ujedno i vrlo neizvjesne sadašnjosti i budućnosti.
Bacači sjenki smatraju da “svaki čin hrabrosti (koliko god bio malen), junaštva i egzistencije individue sadrži značajnu vrijednost koju je vrijedno podijeliti.”

Projekt Na rubu pameti je nadahnut idejom istoimenoga Krležinog romana, kao i povijesnim primjerima djelovanja kakvo Krleža opisuje, ali njihovim mogućim, nemogućim, ostvarenim i neostvarenim konzekvencama. Projekt je nadahnut i iskustvima pozitivne prakse djelovanja “s rubova pameti”, koja su imala drugačiju sudbinu od one iz romana, a čije su stečevine možda ugrađene u koordinatni sustav civilizacije, društva i kulture neke zajednice, dok su druge ostale nezapažene i neprepoznate. Cilj projekta je prikupiti, s jedne strane, znanje o tim djelima/mislima, a s druge kroz specifičan medijski i filmski izričaj poigrati se sa novomedijskom idejom «interaktivnosti». Za razliku od priče Krležinog tragičnog heroja, ovaj projekt istražuje priče s pozitivnim i  nerijetko s višeznačnim i složenim završetkom, kako bi stvorio arhivu “heroja”, koji zapravo može biti svatko od nas.

Voditelj projekta je Boris Bakal (Hrvatska, Srbija, Kosovo, Cipar), a partneri-suradnici su Borka Pavičević (CZKD, Srbija), Jeton Neziraj (Qendra Multimedia, Kosovo), Maria Kyriakou te Ana Skordi (Omada One/Off, Cipar). Ostali suradnici na raznim fazama projekta su Alma Sartori, Arben Llapashtica, Ema Szabo, Ivan Županc, Srđan Kovačević, Sunita Kurti, Stanko Juzbašić, Tanja Petovar i drugi.

Podrška: Europska kulturna fondacija (ECF), Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Nacionalna Zaklada za razvoj Civilnog društva, Fondacija Roberto Cimetta 

Projekte Bacača Sjenki podržavaju još: MEDIA program EU, Zaklada Kultura Nova i Hrvatski audio vizualni centar (HAVC).

No comments: