Friday, October 19, 2012

Sunčano uz mogućnost razbojništva

 Sunčano uz mogućnost razbojništva
Autor edicije pod nazivom ‘Sunčano uz mogućnost razbojništva‘ je vizualni umjetnik Mihael Giba, a uz njega, na predstavljanju će sudjelovati i Bojan Mucko, voditelj projekta Zidnih Novina (ZN).
Projekt ‘Sunčano uz mogućnost razbojništva’ započeo je 2010. godine kao odgovor na vremenske prognoze koje uz klasičnu prognozu sadrže i biometeorološki segment, odnosno predviđaju i zdravstveno te emocionalno stanje građana tijekom narednih dana.
U sklopu projekta Giba je kreirao aplikaciju koja prikuplja podatke Policijske uprave zagrebačke o kriminalu u Zagrebu. Za svaki događaj policija objavljuje vrijeme, lokaciju i vrstu događaja, a Gibina aplikacija na temelju tih podataka prikuplja i podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskim uvjetima u trenutku kriminalnog djela na lokaciji izvršenja. Na temelju vremenske prognoze i policijske statistike, aplikacija prognozira vjerojatnost zločina u pojedinim zagrebačkim kvartovima.
Kasliće Zidnih Novina Giba ne koristit kao puki prezentacijski prostor umjetničkog projekta koji se odvija u virtualnom prostoru, nego kao interaktivni umjetnički elemenat: u kaslićima možete vidjeti plakate koji su ustvari ‘screenshot’ imaginarne TV emisije vremenske prognoze za pojedine kvartove, a interakcija s gledateljem postiže se putem QR koda. Skeniranjem QR koda pomoću smartphone tehnologije, gledatelji/prolaznici mogu se informirati o aktualnoj vremenskoj prognozi, međutim, uz nju dolazi i prognoza kriminala za određeni kvart.
Zidne novine propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda. ZN su spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača SjenkiBilježenje grada Bilježenje vremena‘ a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru. U razdoblju od 2006. do danas, ZN su predstavljane predavanjima, multimedijalnim izložbama i akcijama u Puli, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Genovi, Amsterdamu, Mariboru, Ljubljani, Leidenu, Nikoziji, Pančevu, Beogradu…

No comments: