Monday, December 26, 2016

IF THE BUILDING COULD TALK/URBAN HUM EVENT
Croatian Design store i Bacači Sjenki pozivaju na:
Urban Hum/IBCT događaje
* Radio-oko: Drekplaz
*Radio-oko: Što će nama zajednica
Autori: Veno Mušinović, Leo Vukelić i Boris Bakal
Suradnici: Anja Pletikosa, Sandra Uskoković, Jelena Mesar, Nikša Marinović, Nikolina Komljenović, Dora Kokolj, Domagoj Klasnić, Vedran Senjanović, Nikolina Butorac, Vesna Mačković i mnogi drugi (isprike svima koje smo nehotično zaboravili)
Posebna zahvala: Lilly The Cream Cheese
Urban Hum/IBCT je međunarodna platforma/projekt za promišljanje urbanog hiperteksta te njegovog korištenja u promišljanju urbanih transformacija, poticanju teraphličnog poticanja razvoja grada te ukazivanja na innheretno konfliktne prostorne dinamike u gradu. IBCT (Kad bi zgrade mogle govoriti) je projekt unutar UH platforme koji zoomira jedno određeno mjesto, određenu zgradu ili prostornu situaciju i razotkriva je kroz izvedbeno predavanje, filmski uradak ili drugim umjetničkim sredstvima.

Radio-Oko je višegodišnji projekt Bacača Sjenki koji u svojem naslovu nosi posvetu programu Kino oko, polazi od paradigme ozvučavanja nijemog filma i proizvodnje dodane vrijednosti uvođenjem paralelne radnje u drugom mediju. Kao što su u npr. nijemom filmu glazbenici uživo pratili pokretan slikopis, tako će autori okupljeni projektom Radio oko stvarati paralelnu slikovnu radnju unaprijed zadanom zvukopisu - odabranom zvučnom zapisu ili kolažu zvukova.
Radio-Oko: Drekplaz je zvukovno-slikovni komentar prostornih i političkih kontekstualija Trga Franje Tuđmana, koji po gradskoj i prihvaćenoj definiciji zapravo nije trg, već, kao što se često danas popularno zove - Drekplaz - zbog količine psećih izmetina. Upravo zato su autori na zadani, imenom trga upisani, "politični" zvukopis dodali slikovnu dimenziju trga iz vizure jednog psa.
Radio-Oko: Što će nama zajednica je zvukovno-slikovni komentar prostornih i političkih kontekstualija Trga Eugena Kvaternika u Bjelovaru. Taj središnji gradski trg, u centru Marijo-terezijanskog vojnog Castruma čuvaju 4 sveca i brojna stabla, ali se autori pitaju što zapravo čuvaju. Ulice koje omeđuju i poniru u trg, njihova danas opet izmjenjena imena i promjene u arhitektonskom pejsažu kao i u sadržajnoj supstanci govore o promjenama koje nisu baš uvijek željene, niti od sviju. Ovaj filmsko-zvukovni uradak homagge je mogućnostima suživota koje se zatiru. Forma i sadržaj se ovdje isprepliću i u načinu slikovnog i zvukovnog zapisa zorno ispisujući prostorne promjene i dinamike ovog trga. 
Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 3 kontinenta.
Podrška projektu: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska kulturna fondacija
Podrška Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova


No comments: