Saturday, August 8, 2015

Urbana radionica „Šapat zidova“ za djecu i mlade u Bitoli

Za vrijeme trajanja jubilarnog 10. regionalnog festivala za suvremenu umjetnost AKTO u Bitoli (Makedonija), od 14. do 16. kolovoza, umjetnička organizacija Bacači sjenki će u sklopu URBAN HUM platforme (p)održati četiri različita programa u vodstvu umjetnika Slavena Tolja, Igora Grubića, umjetničkog kolektiva Fokus Grupa, kao i vlastitu urbanu radionicu „Šapat zidova“ namijenjenu djeci i mladima.

U radionici „Šapat zidova“ koju vode Anja Pletikosa, Boris Bakal, Sandra Uskoković i  Vedran Senjanović pridruženi s makedonskim umjetnicima, djeca će imati priliku naučiti promatrati prostor, istražiti vidljive i nevidljive koreografije prostora te prikupiti njihova audiovizualna obilježja. Multidisciplinarni pristup istraživanju prostora bit će predstavljen kroz zajednički performans svih sudionika radionice, djece, mladih, voditelja Bacača sjenki i njihovih makedonskih kolega umjetnika.
Radionica ŠZ je dio programa međunarodne platforme Urban Hum koja je rezultat je višegodišnje zajedničke težnje i suradnje okupljenih partnera iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bugarske da se o njihovoj povijesti i regiji transparentno progovori kroz niz osjetljivih pitanja posttranzicijskog društva. Osmišljen kao niz akcija i aktivnosti koji se odvijaju u urbanim prostorima, ovaj projekt je nastavak istraživačke prakse Bacača sjenki, njihove fokusiranosti na urbanitet, javne obrasce ponašanja, dinamiku i navike proizašle iz urbanog suživota. Osim toga, Urban Hum predstavlja inovativan i inkluzivan pristup urbanoj koreografiji i dramaturgiji koji pronalazi kreativna rješenja za urbane izazove, socijalnu izgradnju, probleme suživota, identiteta i partnerstva.

Platformu Urban Hum podržava zaklada Kultura Nova.
Neke projekte platforme Urban Hum podržava također zaklada Balkans Art and Culture.

Projekte Bacača Sjenki podržavaju: Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta; Ministarstvo kulture; Hrvatski audiovizuelni centar; Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i drugi. 

No comments: