Monday, September 15, 2014

Bacači sjenki na Svjetskom festivalu arhitekture i urbanizma

Bacači sjenki predstavljaju u Pragu rad arhitekta Vitića

Na ovogodišnjem Svjetskom festivalu arhitekture i urbanizma (Architectural Week Prague 2014) u Pragu koji se održava od 15.9. do 12.10., Bacači Sjenki (doc. sc. Sandra Uskoković i intermedijalni umjetnik Boris Bakal) predstaviti će rad i život jednog od najvažnijih i najplodnijih predstavnika hrvatske moderne arhitekture - Ivu Vitića.


Tema jednog od segmenata ovogodišnjeg festivala je Arhitektonsko nasljeđe i svjetske arhitektonske ikone stoga su Bacači Sjenki pozvani da izlažu i predstave cjelokupan opus Ive Vitića,  s posebnim naglaskom na Blok Narodne Banke iz 1958/61. u Laginjinoj ulici u Zagrebu, ali i desetogodišnji trud Bacača Sjenki u zagovaranju obnove ovog kulturnog spomenika Republike Hrvatske i remek djela poslijeratnog modernizma domaće i svjetske arhitekture.


Bacači Sjenki na festivalu će predstaviti maketu nebodera u Laginjinoj ulici (autor makete je arh. Marko Ambruš), fotografije reprezentativnih arhitektonskih zdanja Ive Vitića (iz Arhiva Bacača Sjenki, Nepoznatog Zagreba, Slobodnih veza te kolega arhitekata), te kratak film o arhitektu Vitiću, zgradi u Laginjinoj te njezinoj obnovi.





U filmu će se predstaviti i dijelovi budućeg dokumentarca "Betonska ljubav/nica"  o procesu obnove nebodera čija se svjetska premijera očekuje početkom 2016. godine.


Inače, Bacači Sjenki i njihov voditelj Boris Bakal već 10 godina sa suvlasnicima i stanarima nebodera rade na zaštiti, obnovi i održivom korištenju ovog kulturnog spomenika, a tijekom cijelog procesa ovog umjetničkog projekta zajednice snimaju dokumentarni film i dokumentiraju sva zbivanja i dinamike oko nebodera u Laginjinoj.


Ovo predstavljanje slavnog arhitekta koji je između ostaloga projektirao „Kockicu“ bivše sjedište CK SKH i Pionirski grad (danas Grad Mladih) početak je priprema Bacača Sjenki za realizaciju velike izložbe povodom stogodišnjice rođenja Ive Vitića u 2017.godini.

Ovo je najveće predstavljenja rada i djela arhitekta Ive Vitića od njegove smrti 1986. godine.

_______________________________________________________


No comments: