Monday, December 16, 2013

Ispunjeno/Ispražnjeno - Darko Fritz i Sonja Leboš


 Ispunjeno/Ispražnjeno – NOVA EDICIJA ZIDNIH NOVINA: 

Predstavljanje nove edicije zidnih novina unutar projekta urbane kulture parafernalije Zagreb bilo je u utorak, 17.prosinca 2013.u 16:30 h u prostoru net.kulturni kluba MaMa, Preradovićeva 18.






Ova edicija Zidnih novina Ispunjeno/Ispražnjeno je zajednički rad Darka Fritza i Sonje Leboš, a  reflektira se na radove koje su u različitm javnim prostorima u Zagrebu izveli Darko Fritz i Željko Serdarević u sklopu (Studio Imitacija Života – SIŽ) u razdoblju od 1988. do 1990.

Radi se o sljedećim radovima SIŽ-a:
U visini očiju iz 1988.;
Lontano dagli occhi, lontano dal cuore -  LDOLDC iz 1989.;
Rekreacija iz 1990.
Edicija pod nazivom Ispunjeno/Ispražnjeno nadopunjena i uključuje citate kritika i osvrta na rad kolektiva SIŽ iz razdoblja 1988-1990., kao i dijelove razgovora koje su 2013. vodili Darko Fritz Sonja Leboš s vlasnicima i korisnicima uličnih izloga u kojima su bile smještene instalacije.
Projekt ima za cilj re-detektirati nove situacije u prostoru koji je daleko više nego u razdoblju od 1988-1990. udaljen od pojma urbanosti kako ga definira Henri Lefebvre u Urbanoj revoluciji. Taj cilj ne isključuje nostalgiju kao emotivni element čitanja grada, ali se ne oslanja na nju, već kritički derivira nove dijagrame kretanja gradskim prostorom, kao i nove dijagrame njegovog korištenja.


Životopisi autora edicije Ispunjeno/ispražnjeno:
Darko Fritz (1966) je likovni umjetnik, istraživač povijesti medijske umjetnosti, kustos, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. U svom umjetničkom radu nastoji premostiti jaz između suvremene i medijske umjetnosti, te koristi razne medije (grafika, fotografija, video, internet itd.) – kritički prateći razvoj tehnologije koja mijenja društvo, no ostvaruje i niz projekata u netipičnim medijima (regulacija tramvajskog prometa, hortikulturalne instalacije. ...). Izlagao je i radio kao kustos na mnogobrojnim izložbama i projektima diljem svijeta. Predsjednik je udruge i voditelj prostora medijske i suvremene umjetnosti siva) (zona u Korčuli od 2006. Inicirao je neformalnu mrežu kor::net (korčula::network) 2007. Član strukovnih udruga HDLU (likovna umjetnost), ULUPUH (oblikovanje) i AICA (likovni kritičar). http://darkofritz.net

Sonja Leboš (1967) urbana je antropologinja. Osnivačica je Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), unutar koje inicira projekte urbanoloških i kulturoloških istraživanja, platformi za propitivanje kultura sjećanja i politika pamćenja koje povezuje s  produkcijom i distribucijom suvremenih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih praksi.
Autorica i ko-autorica je niza izložbi (Grad uvijek sivlji, Goethe institut 2000; Ukleti neimar, Gliptoteka 2012; Urbani mobilijarij, HDD 2010, Gredelj 2013), kao i performativnih medijskih instalacija (Mnemosyne-Kazalište sjećanja, MSU, 2010; Cyberkinematografija, Zagreb, Rijeka, Beograd, Korčula, Split, 2007-2012). Doktorantica je mentorskog doktorskog studija na zadarskom sveučilištu, radni naslov teze 'Grad na filmu, film u gradu'. 


Autor koncepta ZN/ZP i kordinator: Boris Bakal
Urednik edicija 2013.: Bojan Mucko
Produkcija: Bacači Sjenki
Podrška: Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba; Ministarstvo kulture RH

No comments: