Monday, April 29, 2013

Bacači sjenki na Cipru


Bacači sjenki nastavljaju do 3. svibnja na Cipru snimanje svog dokumentarnog seriala ”Na rubu pameti’ u suradnji sa suradnicima i lokalnim partnerima.

Izvoz: Bacači sjenki na Cipru
  
Na rubu pameti  je istraživačko-umjetnički projekt koji preispituje značenje tema “hrabrosti, odvažnosti i herojstva” u suradnji s partnerskim organizacijama iz Srbije, Kosova i Cipra, zemljama teške i osjetljive prošlosti ali ujedno i vrlo neizvjesne sadašnjosti i budućnosti.
Kako navode u svom priopćenju, Bacači sjenki smatraju da “svaki čin hrabrosti (koliko god bio malen), junaštva i egzistencije individue sadrži značajnu vrijednost koju je vrijedno podijeliti.”

Ova sesija snimanja bavi se na prepletanjem stajališta djece i odraslih o značenju “hrabrosti i odvažnosti” u Limassolu i Nicosii, a konačni dokumentarni web serial biti će predstavljen javnosti tijekom konferencije u Zagrebu u studenom 2013.

Projekt Na rubu pameti nadahnut je idejom istoimenoga Krležinog romana, kao i povijesnim primjerima djelovanja kakvo Krleža opisuje, ali njihovim mogućim, nemogućim, ostvarenim i neostvarenim konzekvencama. Projekt je nadahnut i iskustvima pozitivne prakse djelovanja “s rubova pameti”, koja su imala drugačiju sudbinu od one iz romana, a čije su stečevine možda ugrađene u koordinatni sustav civilizacije, društva i kulture neke zajednice, dok su druge ostale nezapažene i neprepoznate.

Cilj projekta je prikupiti, s jedne strane, znanje o tim djelima/mislima, a s druge kroz specifičan medijski i filmski izričaj poigrati se sa novomedijskom idejom «interaktivnosti».
Za razliku od priče Krležinog tragičnog heroja, ovaj projekt istražuje priče s pozitivnim i  nerijetko s višeznačnim i složenim završetkom, kako bi stvorio arhivu “heroja”, koji zapravo može biti svatko od nas.

Voditelji projekta su Boris Bakal (Hrvatska, Srbija, Kosovo, Cipar), Borka Pavičević (Srbija), Jeton Neziraj (Kosovo), Maria Kyriakou Ana Skorti (Cipar), a suradnici Alma Sartori, Arben Llapashtica, Ema Szabo, Ivan Županc, Srđan Kovačević, Sunita Kurti, Tanja Petovar i drugi.

Nositelj projekta je zagrebačka platforma Bacači Sjenki, koproducenti suQendra Multimedija (Prishtinë, Kosovo), CZKD (Beograd, Srbija) i Omada one/off (Limasol, Cipar), a projekt se realizira uz podršku Europske kulturne fondacije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, te uz potpore Kulturnog Centra Beograda, Lauba Centra, Mitos Centra, Dance Centra Limassol.

No comments: