Saturday, November 30, 2013

SLUŠAJ ŠTO GLEDAŠ!!! - nova edicija projekta ZAGREB PARAFERNALIJE


NOVA EDICIJA ZIDNIH NOVINA/ZAGREB PARAFERNALIJE: ROKO CRNIĆ

Otvorenje nove edicije unutar projekta urbane kulture ZIDNE NOVINE, čije će predstavljanje biti u subotu, 7. prosinca u 11h u prostorima nekadašnje KINOTEKE, Kordunska 1.


Ova edicija Zidnih Novina, mladog autora Roka Crnića, predstavlja poseban "gušt" u čitanju zagrebačkog urbanog hiperteksta svojom "sonifikacijom urbanog narativa". Autor se arbitrarno postavio spram viđenog i zapaženog na ulici i kroz konceptualni glazbeni i narativni filter transponirao/preveo grad u note, u zvukove, u glazbenu šetnju gradom.

Naslov edicije "Slušaj što gledaš!" upućuje i na metodu putem koje ovo djelo nastaje, ali upućuje u više mogućih načina recepcije ovih Zidnih Novina: naime kako je ovom edicijom autor, Roko Crnić, preveo napise i imena (grafiti, imena dućana, usluga i upozorenja) pojedinih urbanih šetnji u glazbu, ta glazba "vidljiva" je na ZN-ama kroz opis same ture, ali i kroz razotkrivanja postupka komponiranja; ona je vidljiva i zbog notnog pisma koji je dominantan u ormariću ZN-a, a QR kodom postavljen pored njih poziva se prolaznika da "skine" glazbu sa web linka i posluša je šetajući gradom, ili u toplini vlastite sobe. Time, ovaj projekt promišlja i odnos intime i javnosti kroz glazbu.

Zidne Novine započete su 2006. u 7 izloga/kaslića nekadašnje Hrvatske Kinoteke kao komunikacijski kanal - prozor nevidljivog dijela projekta/arhiva “Bilježenje grada/Bilježenje vremena”, koji je proučavao, pronalazio, bilježio i promicao promišljanja "izvedbenosti" javnih prostora i prostora javnih događanja u Gradu Zagrebu u posljednjih sto godina, da bi od 2010. Zidne Novine (danas ZN/PARAFERNALIJE ZAGREB) prerasle u samostalni projekt.
ZN/PZ vidljivi su dio istraživanja Bacača Sjenki o promišljanju grada, javnom i privatnom prostoru, urbanitetu, suživotu, odgovornosti i identitetu, a izlažu se u 8 izloga/kaslića u različitim dijelovima grada.


Evo što o ediciji "Slušaj što gledaš!" pišu u svjetskim medijima:

"Ovo konceptualno uglazbljivanje Grada Zagreba poseban je doprinos adventskoj atmosferi hrvatske metropole i veliki korak napred u promišljanju odnosa glazbe, zabave i suživota!"
New York Tunes – "Hard Rock to Bite", Joshiko Chuma, NY

"Mladi hrvatski glazbenik i umjetnik svojim ostvarenjem približava se velikanima poput legendarne dirigentice i skladateljice Marie Schnneider, posebice u dijelu orkestracije i pažljive upotrebe dinamike puhačkih instrumenata."
Le Repubblica – "Voci della citta", Massimo Osti, Bologna

"Ovom edicijom Zidnih Novina (Urbanih Vitrina) Bacači Sjenki i Roko Crnić nadišli su sami sebe: ovaj puta hipertekst nije samo vidljiv, nego i slušljiv, a upotreba low-tech interaktivnosti (QR) kodovi savršeno uklopljeni u ovaj zanimljiv projekt urbane umjetnosti. Autor promišlja grad konceptualno, a to je jedino što nam danas preostaje!"
Luzerner Zeitung – "Was hört Stadt?", Emma Szabo, Luzern

Autor koncepta ZN/ZP i kordinator: Boris Bakal
Urednik edicija 2013.: Bojan Mucko
Produkcija: Bacači Sjenki (Miran Jurić-izvršni producent)
Podrška: Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba & Ministarstvo kulture RH

Bacači Sjenki (Shadow Casters) je umjetnička i produkcijska platforma osnovana u Zagrebu 2002. Posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Bacači Sjenki preispituju postojeće koncepte individualnih i kolektivnih identiteta, baveći se svim vrstama socijalne, političke i kulturne netolerancije i segregacije, podstičući debatu o prirodi i protivriječnostima tekućih globalizacijskih procesa. Za svoj rad, Bacači Sjenki su dobili različita međunarodna priznanja i nagrade, između ostalih, ArtsLink specijalnu nagradu 2003. (za projekt Shadow Casters u New Yorku), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2007. i Nagradu Oblak na PUF-u 2009. (za predstavu Ex-pozicija: Proces_grad, drugi dio), Avazovog zmaja na MESS-u 2008. (za cjelokupnu trilogiju Proces_grad), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2009. te Nagradu Oblak na PUF-u 2010. (za predstavu Odmor od povijesti: Proces_grad, prvi dio).Svoja ostvarenja i projekte, Bacači Sjenki su predstavili i producirali u više od 30 zemalja svijeta i 3 kontineta (Azija, Europa, Sj. Amerika)

Monday, November 11, 2013

"Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno" - konferencija/radionica


Konferencija i suradnička radionica " Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno " ili "o hrabrosti, ludosti, komodifikaciji i žrtvovanju"

 29.11.2013-30.11.2013/ Zelena Akcija, Frankopanska 1, Zagreb

Više o samom programu na ovom linku.

 Konferencija i suradnička radionica " Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno " ili "o hrabrosti, ludosti, komodifikaciji i žrtvovanju" dio je višegodišnjeg istraživačkog video projekta " Na rubu Pameti ". Projekt su Bacači Sjenki započeli u jesen 2011. da bi ga od proljeća 2012. počeli ostvarivati na Cipru, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i u Hrvatskoj.

Konferencija/Radionica okuplja dvadesetak profesionalaca različitih disciplina, aktivista i mislioca iz Hrvatske, Cipra, Slovenije, Italije, Egipta, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine teMakedonije u cilju promišljanja, stvaranja, aktivizma te zagovaranja bitnih i dugoročnih društvenih promjena u spomenutim zemljama i svijetu. 

Na konferenciji će govoriti spisateljica i aktivistica Aydin Mehmet Ali (London/Nikozija, UK/Cipar), novinar i politički savjetnik Gianluca Solera (Egipat/Italija), režiser/glumac Emiliano Campagnola, te performerica Laura Pizzirini (Teatro Valle, Rim, Italija), Asta Vrečko (pankersko-delavska univerza, Ljubljana, Slovenija), umjetnica i autorica dokumentarnih filmova Jelena Topić (Prijedor, BIH), pisac i aktivist Igor Štiks (UK/BiH), aktivsti, umjetnici i kuratori Ivana Vaseva i Filip Jovanovski (Skopje/Bitola, Makedonija) te stručnjaci, umjetnici, filozofi i aktivisti iz Hrvatske poput Barbare Blasin, Borisa Bakala, Tedora Celokoskog, Srećka Horvata, Vilima Matule, Sandre Uskoković i drugi. 

Radi se o završnom događaju prve faze projekta (sakupljeno je preko 120 video iskaza na temu straha i ludosti od kojih će u prvoj fazi, do kraja studenog, biti prikazano njih 20-tak na web adresi http://www.onthevergeofreason.info/. U slijedećim godinama nastaviti ćemo dinamikom širenja projekta "Na rubu pameti" prema mogućnostima potpore i zahvaljujući suradnji partnera i suradnika.

Na rubu pameti je istraživačko-umjetnički projekt koji preispituje značenje tema “hrabrosti, odvažnosti i herojstva ” u suradnji s partnerskim organizacijama iz Srbije, Kosova i Cipra, zemljama teške i osjetljive prošlosti ali ujedno i vrlo neizvjesne sadašnjosti i budućnosti.
Bacači sjenki smatraju da “svaki čin hrabrosti (koliko god bio malen), junaštva i egzistencije individue sadrži značajnu vrijednost koju je vrijedno podijeliti.”

Projekt Na rubu pameti je nadahnut idejom istoimenoga Krležinog romana, kao i povijesnim primjerima djelovanja kakvo Krleža opisuje, ali njihovim mogućim, nemogućim, ostvarenim i neostvarenim konzekvencama. Projekt je nadahnut i iskustvima pozitivne prakse djelovanja “s rubova pameti”, koja su imala drugačiju sudbinu od one iz romana, a čije su stečevine možda ugrađene u koordinatni sustav civilizacije, društva i kulture neke zajednice, dok su druge ostale nezapažene i neprepoznate. Cilj projekta je prikupiti, s jedne strane, znanje o tim djelima/mislima, a s druge kroz specifičan medijski i filmski izričaj poigrati se sa novomedijskom idejom «interaktivnosti». Za razliku od priče Krležinog tragičnog heroja, ovaj projekt istražuje priče s pozitivnim i  nerijetko s višeznačnim i složenim završetkom, kako bi stvorio arhivu “heroja”, koji zapravo može biti svatko od nas.

Voditelj projekta je Boris Bakal (Hrvatska, Srbija, Kosovo, Cipar), a partneri-suradnici su Borka Pavičević (CZKD, Srbija), Jeton Neziraj (Qendra Multimedia, Kosovo), Maria Kyriakou te Ana Skordi (Omada One/Off, Cipar). Ostali suradnici na raznim fazama projekta su Alma Sartori, Arben Llapashtica, Ema Szabo, Ivan Županc, Srđan Kovačević, Sunita Kurti, Stanko Juzbašić, Tanja Petovar i drugi.

Podrška: Europska kulturna fondacija (ECF), Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Nacionalna Zaklada za razvoj Civilnog društva, Fondacija Roberto Cimetta 

Projekte Bacača Sjenki podržavaju još: MEDIA program EU, Zaklada Kultura Nova i Hrvatski audio vizualni centar (HAVC).

Thursday, November 7, 2013

Nova edicija Zidnih novina: "There is a Place for Astronauts" Emme Szabo


Nova edicija Zidnih novina pod nazivom "There is a Place for Astronauts"



U sklopu projekta ZAGREB PARAFERNALIJE predstavljamo novu ediciju Zidnih Novina autorice Emme SzaboThere is a Place for Astronauts u klubu Booksa, Martićeva 14d, u srijedu 13. studenog 2013. u 18h.

Ova edicija jukstaponira privatni fotografski diskurs i dnevničke zapise sa mjestima i prostorima u raznim gradovima svijeta, a i samog Zagreba. Tako vitrine/kaslići Zidnih Novina postaju prozori u jedan intimni svijet, osamljenosti, traženja, promišljanja vlastitog prostora u prostorima drugih.

Iz obrazloženja projekta od strane autorice Ema Szabo:
"Projekt „There is a Place for Astronauts“ jeste serija 3D anaglifnih fotografija.
Svaka od 8 fotografija predstavlja zaseban mikro-narativ i upisivanje u mesta koja mi (sudeći po geografskim koordinatama) ne pripadaju ili kojima ja ne pripadam. Činom spavanja u svakom od fotografisanih prostora ta mesta su postala deo lične emotivne mape. Fotografije, u ovom slučaju, predstavljaju svojevrsan dnevnički zapis, poetski iskaz koji, transponovan u medij slike, postaje artificijelan poput samog sna, dok nemogućnost oživljavanja trenutka biva potencirana stereografskim fotografskim postupkom. Anaglifne slike su jedna od najupečatljivijih fascinacija koje pamtim iz detinjstva, a sam naziv serije takođe aludira na snove iz tog perioda i predstavlja preoblikovanje konačnog prostora sećanja u beskonačni prostor sna. Fotografije bi bile realizovane uz rukopisne dnevničke zapise autora, a sama ideja se razvila iz razmišljanja o vizuelnoj inkorporaciji poezije u javni prostor."

„There is a Place for Astronauts“ je rad koji se bavi pojmovima identiteta, pripadanja i konačnosti, prespitujući poziciju u odnosu na mjesta na kojima su fotografije nastale. Smještanjem intimnih meta-narativa u urbani prostor postavlja se pitanje distinkcije između privatnog i javnog (s obzirom da je većina fotografija snimljena upravo u hotelskim sobama koje zapravo pripadaju istovremeno svakome i nikome). Upliv intimnog diskursa u javni prostor značenjski preoblikuje urbano okruženje, gdje kutije u koje bi bile smeštene fotografije postaju prozor u intimni svijet autora dostupan širokom auditorijumu." 

Emma Szabó je multimedijalna umetnica, rođena 29. februara 1984. u Beogradu.
Nakon završene muzičke gimnazije upisuje istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu, katedra primenjena grafika, atelje fotografija.
Radila je kao scenski fotograf u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu gde je bila angažovana na preko 20 projekata. Mnogi njeni radovi objavljeni su u raznim publikacijama, magazinima i dnevnim novinama (Status, NIN, Novi Magazin, itd) .
Trenutno živi i radi u Beogradu.

Obrazovanje:
2012 MA diploma, Primenjena grafika, atelje fotografija, Fakultet Primenjenih Umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
2012 učesnik World Press Photo radionice, pod vođstvom Brendan Bannona, DOB, Beograd.
2008 učesnik radionice Bruno Barbey-a,Galerija O3one, Beograd.
2003-07 Student istorije umetnosti, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.
2003 Diploma Muzičke gimnazije „Josip Slavenski“, Beograd.